Medvekaland I.

Nem friss a sztori, de valószínűleg kevesen éltek át hasonlót közületek ezért írok róla.

2006-ban történt az eset.  Hargitafürdőtől kb 7-8 km-re. Ott sátoroztunk le, mert vihar jött és ottragadtunk néhány napra. Mint kiderült jó helyre táboroztunk, mert a sátortól kb. 20 méterre felfedeztünk egy tisztavizű forrást. Egyik éjjel helyi idő szerint 1 óra tájban párom rázza a vállamat és suttog a fülembe: “Gyuszi…. Gyuszi… Itt van egy medve ” Hallgatóztam  egy kis csörtetés szuszogás… ” Á nem medve csak vaddisznók, hagyj aludni…” Aztán meghallottam a jellegzetes brummogást (aki egyszer hallotta sohasem felejti el) Megállt bennem az ütő -ez tényleg medve- Vérnyomás 300 pulzus 200. Óvatosan felültem a hálózsákkal és kinéztem a szúnyoghálón a bejárat felett. Szinte teljes volt a sötétség bár majdnem telihold volt, de az eget felhők takarták. Csak annyit láttam hogy egy nagyobbfajta kutya nagyságú árny kaparászik matat a sátor előtt.

Szóval, ahogy leselkedek kifelé mögöttem is mozgás és egy sokkal mélyebb hang a sátor mögött. Ekkor szembesültem a ténnyel, ketten vannak egy anya és egy bocs. Párom csak lapult a hálózsákban, én megpróbáltam kedvezőbb pozíciót felvenni hogy láthassak. Óvatosan foganként kezdtem elhúzni a sátor cippzárát de előrébb kellett hajolnom, hogy tovább tudjam húzni így viszont megfeszült a hálózsák és hangos reccsenéssel megszaladt a cipzárja. Kint erre őrült csörtetés – valószinűleg a bocs megijedt és elkezdett rohanni az anya meg utána. Mire kiugrottam a lámpával már csak a kb méteres fű mozgását láttam a szemközti erdőszélen.

Reggel elkezdtem összerakni magamban  az éjszaka eseményeit. Nem vagyok már kezdő, tehát a kaja rendesen  be volt csomagolva füstölt nejlonba bent a zsákban rajta büdös zoknik -ez rendben. A szemetet eltüzeltük konzervdoboz kiégetve -ez is rendben. A tüzet nem hagytuk éjszakára füstölni -ez nincs rendben de elég erős szél fújt este, így nem akartam kockáztatni eloltottuk az esti tea után.  A nyomkból kiderült, hogy nem a sátrunk vagy a kaja érdekelte őket. 

Mikor ott letáboroztunk már feltűnt, hogy a fű több helyen fel volt tépve -arra gondoltam a vaddisznók csinálták nem is tévedtem de nemcsak ők. A feltépett részeken sok félig eharapott kb szőlőszem nagyságú hagyma kinézetű valami bogyó van. Rájöttem a medvék és a vaddisznók is szívesen eszik ezt. Máshol vaddisznótúrásban is találtam  félig elrágott szemeket. Tavalyi Nemere hegységbeli túrám alkalmával is megfigyeltem ezt. A kis hagymácskának egy réteg vékony barna hagymaszerű héja van alatta tömör fehér a húsa és nem réteges, mint a hagyma. Az íze kitünő, mint a friss nyers tejes mogyoróé -azóta mi is szivesen rágcsáljuk ha olyan helyen túrázunk. Valami sáfrányféle gyökere, hagymája, valószínűleg a kárpáti sáfrányé.

Ottani vadőr barátom szerint egyéves bocs lehetett az anyjával és őrült szerencsénk volt, hogy nem kerültünk bajba, mert a bocsos anya nagyon agresszív tud lenni. (amit egyébként a Nagy medvéskönyv is megerősített)

Exodus

Párom azóta is fél a medvétől és éjjel is óránként rakja a tüzet zöddel, hogy füstöljön. Pedig már elmagyaráztam neki, az elektromos sátorba nem megy a medve. (Ugyanis a sátor kb 50Hz-zel rezgett úgy remegett a hálózsákjában) Ezenkívül még egyszer összefutottam egy medvével szintén a Hargitán ugyanazon a nyáron, majd később írok erről is.

Medvekaland II. katt ide▼

Medvekaland II.

 

Reklámok
Kategória: Természetjárás
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Medvekaland I. bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A Heineken-róka és más állatfajták | mészáros tárhelye

  2. Visszajelzés: Kristály éjszaka | mészáros tárhelye

  3. Visszajelzés: 2008 Nemere-hegység II. Gerinctúra | mészáros tárhelye

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s